• 10-ből 9-szer azt mondja, hogy gnocchit…

    Ha megkérdezem a kisebbik lányomat Emit, hogy mit főzzek, 10-ből 9-szer azt mondja, hogy gnocchit (gnyokkit). Nemcsak ő szereti, az egész család kedvence, aminek a saját készítésű változata össze sem hasonlítható az üzletekben kapható zacskós változattal. Ez igazából egy krumplis nudli, amit tejszínnel, vagy sajtos szósszal egytál ételként, vagy köretként is szoktam kínálni. A mi kedvencünk az, amikor összeforralok tejszínt, parmezánt, pici sót és szarvasgombás olajat és ezt öntöm rá a frissen kifőtt nudlikra. Hát….. azt nem mondom, hogy diétás kaja, de néha megéri az élvezetet.
    Csak akkor kezdek neki, ha legalább egy órám van főzöcskézni. Cserébe viszont ezalatt épp megsüthetek hozzá néhány csirkecombot a sütőben.

    Megfőzök héjában 3 közepes krumplit, megpucolom és ha kicsit kihűlt, összetöröm. Rászórom a lisztet, kis reszelt parmezánt, sót, hozzáadom a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, különben ragadni fog nagyon és kár lenne liszttel tönkretenni a jó krumplis ízét. Szóval, ezután nudlikat sodrok, kis darabokra vágom és a villa hátulján végiggörgetem, hogy csíkos legyen. Régen azt hittem ez nem fontos, de mostmár tudom, hogy az, mert így tudja fölvenni  a szószt. Legalább 20 percre hűtőbe teszem pihenni. Sós vízben kifőzöm, ha eljött az ideje és összekeverem a mártással.

    50 dkg krumpli
    15 dkg finomliszt
    1 kisebb tojás

    1 ek reszelt parmezán
    Liszt a deszkára