Bodzás epermisu

A pünkösdi hosszú hétvége megihletett és az eper-bodza kombinálásával készítettem egy isteni tavaszi desszertet. A bodzaszörphöz a virágot egy jóga óra után kaptam Esztertől, a jógatanáromtól, az epret pedig mi szedtük Gáborral. Tiszta anyagi csőd engem eperrel etetni -a gyerekeket meg eper lekvárral-, ezért évek óta járunk megszokott kis helyeinkre eperszüretre. Amiből nem lesz lekvár, abból lesz leves, vagy desszert, de megy a fagyasztóba is néhány kis zacsival, hogy epres limonádét készítsenek belőle a lányok.

No, de térjünk a lényegre. Jázmin kedvenc desszertjét kicsit aktualizáltam. Az igazság az, hogy mindenhogyan imádjuk! Kétszer sosem csináltam még ugyanolyat és őszintén megmondom, csak a blog kedvéért írtam le az összetevők pontos mennyiségét 🙂 Az eper ízén sok múlik, szóval cukrot (vagy édesítőt) mindenki tegyen bele kedve szerint. Az alap mindig a babapiskóta, mascarpone, tejszín, eper. A babapiskótákat szorosan egymás mellé teszem egy szögletes jénai tál aljára. Megöntözöm őket valami finommal. Vagy limonádéval, vagy a limonádéban a citromot lime-ra cserélem és a héjából is reszelek bele kicsit, vagy fahéjas almalével, vagy jelen esetben bodzaszörppel. A mascarponét összeturmixolom a tejszínnel, porcukorral és az eper egy részével.

Itt is szoktam kísérletezni és teszek bele olvasztott fehér csokoládét, vagy marcipánt, vagy eper lekvárt, hogy intenzívebb legyen az íze (főleg, ha még import eperből csinálom, mint pl. a kisasszony szülinapján, áprilisban). Most csak a frissen befőzött eper lekvárból tettem bele néhány kanállal. A krém felét rásimítom a babapiskótára. Pici falatokra vágom az epret és ennek is csak a felét szórom rá az epres tejszínes krémre. Megint piskóta, locsolás, krém és eperdarabok. Hűtőbe teszem legalább 5 órára, hogy összeálljon, meg kicsit egymáshoz simuljanak az ízek. Tálalás előtt szórok rá szeletelt mandulát, vagy pici darabokra vágott pisztáciát, de ekkor már tülekedés van érte a konyhában.

 

A hozzávalók:

1300 g eper (ebből 500 g-ot pici darabokra vágok, a maradékot turmixolom)

44 db babapiskóta

1 dl bodzaszörp

500 g mascarpone

5 ek porcukor

2 dl tejszín

2-3 ek eperlekvár

szeletelt mandula a tetejére

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.