Magok (nem csak madaraknak), avagy granola házilag

Amikor napközben nassolni van kedvem, vagy tízóraiznék, akkor pásztázza a szemem a konyhát -és a hűtőt- egy kis gyümölcsért, vagy valami gyors éhségűzőért. Drukkolok magamnak, hogy találjak valamit, ami egészséges is. Kb. 6 -7 éve a paleo étrendet követtem és akkor nagyon megszerettem a különböző fajta magokat és aszalt gyümölcsöket, amikből azóta mindig tartok valamennyit itthon. Tudom, hogy nem épp  fogyókúrás kaják, de rendkívül táplálóak, rengeteg értékes ásványianyag és vitamin van bennük. Szóval, szerintem százszor jobbak, mint egy keksz, vagy csoki vagy kókuszgolyó, még ha kalórát is tartalmaznak bőven :). Egyébként is én már ilyenek miatt nem küzdök magammal, mert az a helyzet, hogy ha nassolni akarok, akkor úgyis fogok 🙂 Maximum annyit tehetek, hogy megpróbálok az értelmetlen liszt-cukor kombó helyett valami olyat enni, amivel táplálom is a testem, nem csak hízlalom 🙂 Tegnap este csináltam egy isteni granolát, amihez az ihletet a Deliciously Ella  oldalról vettem. A granolát jobban szeretem, mint a zabpelyhet. Ropogós és így a tejjel felöntve nem lesz kásaszerű, hanem finom ropogós marad. (Persze csak ha nem ázik túl sokáig.)

Jöjjön a recept!

  •  1 bögre zabpehely,
  •  fél bögre szeletelt mandula,
  •  fél bögre hántolt napraforgómag,
  •  fél bögre tökmag,
  •  fél bögre puffasztott quinoa,
  •  fél bögre pekándió.

Ezeket szárazon összekeverem. Felolvasztok 1 és fél ek. kókuszzsírt  (lehet azt a fajtát, amivel sütünk-főzünk, nekem most véletlenül volt itthon olyan, aminek kókusz íze van), beleteszek 3 evőkanál juharszirupot (vagy mézet, de azt picit kevesebbet) 1 ek vizet és 2 és fél evőkanál őrölt fahéjat, valamint fél teáskanál sót. Ráöntöm a magokra és jól összekeverem. Sütőpapírral kibélelek egy tepsit és beleterítem a picit ragacsos masszát. A sütőt 130-140 fokra melegítem és megpirítom benne a granolát (inkább csak szárítom). Kb. 50 percig sütögetem, többször átkavarom és vigyázok, hogy ne barnuljon meg túlságosan. Ha kész kihűtöm, de ennél a pontnál lehet improvizálni! Én dobtam még hozzá néhány szem aszalt sárgabarackot összevágva 🙂 Aztán nem sok dolgom van vele, bele teszem egy olyan üvegbe, aminek van teteje és rájárok 1-2 hétig. Tejbe vagy joghurtba keverve nagyon finom, de van aki vajas kalács tetejére szórja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.